Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/03/12Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Βιομηχανία Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας στα Γεράνεια. 

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 και ώρα 11:00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού  Κέντρου των Αγ. Θεοδώρων, με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου και της επιτροπής, πραγματοποιήθηκε λαϊκή συγκέντρωση - ενημέρωση για το θέμα της εγκατάστασης βιομηχανίας αιολικής ενέργειας στα Γεράνεια.
            Στην συγκέντρωση έδωσαν το παρόν ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων κ. Λογοθέτης Κων/νος, ο αντιδήμαρχος κ. Νικολάου Σπύρος, ο αντιδήμαρχος κ. Δέδες Γεώργιος, ο πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Παύλου Παύλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο δικηγόρος κ. Στάμου Φίλιππος, που έχει αναλάβει την υπόθεση εκ μέρους του Δήμου, μέλη συλλόγων, φορέων, συλλογικοτήτων και πολλοί δημότες. Προσκεκλημένος της επιτροπής ήταν ο κ. Κεφαλάς Αναστάσιος, ηλεκτρολόγος μηχανικός με μεγάλη εμπειρία στο θέμα.
            Ο αντιδήμαρχος κ. Δέδες Δημήτριος παρουσίασε τους παρευρισκόμενους,  έκανε την εισαγωγή στο θέμα και έδωσε λεπτομέρειες της αδείας για το Πράθι. Ακολούθησε η δημοτική σύμβουλος κυρία Στάμου Μαρία  που ανέγνωσε την αρνητική στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου.
            Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες, όπως τις κατέγραψε το perahora.gr, στις διευθύνεις στο διαδίκτυο που θα βρείτε παρακάτω.
           
            Περιληπτικά, οι τοποθετήσεις των ομιλητών, όπως παρακάτω:
           
            Στογιαννόπουλος Στέφανος,
            (του Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου και μέλος της επιτροπής).
            Ενημέρωσε για τη θέση των χωροθετημένων αιολικών εγκαταστάσεων και την πρόοδο των αδειοδοτήσεων.
            Αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που δεν προβλέπει το παραμικρό για την προστασία του περιβάλλοντος, περιέγραψε το ισχύον καθεστώς χρηματοδοτήσεων – επιδοτήσεων και το πώς τα παραπάνω άνοιξαν το δρόμο στα μεγάλα συμφέροντα για φοβερά κερδοφόρες επενδύσεις χωρίς ρίσκο, σε μία εποχή που σε κανέναν άλλο τομέα δεν γίνονται επενδύσεις.
            Περιέγραψε το τεράστιο μέγεθος αυτών των εγκαταστάσεων και την καταστροφή που προκαλούν, σε ευαίσθητα οικοσυστήματα κυρίως, σε όλη την Ελλάδα.

           
            Κεφαλάς Αναστάσιος
            (ηλεκτρολόγος μηχανικός, με μεγάλη εμπειρία στο θέμα, που    προσκλήθηκε από την επιτροπή).
           
            Συστηματικά, με την παράθεση πλήθους στοιχείων, τεκμηρίωσε τα παρακάτω:
           
            Την τεράστια εξάπλωση των αιολικών εγκαταστάσεων, κυρίως εις βάρος ευαίσθητων οικοσυστημάτων, που δεν έχει σχέση με ενεργειακό σχεδιασμό – που δεν υπάρχει – και δεν γίνεται για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
            Ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις τεραστίου μεγέθους, βιομηχανικού τύπου, χωρίς ωφέλεια για τις τοπικές κοινωνίες.
            Ότι η συμμετοχή τους στη μείωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής είναι ελάχιστη.
            Ότι εγκαταστάσεις μικρότερης κλίμακας, προσεκτικά χωροθετημένες, θα ήταν περισσότερο αποδοτικές λόγω της εύκολης απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας από το δίκτυο διανομής.
            Ότι αντί να μειώνονται τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα, αυτά αυξάνονται λόγω του ότι η αιολική ενέργεια δεν είναι δεδομένη (δεν λειτουργούν με λίγο ή πολύ αέρα) και πρέπει οι συμβατικές εγκαταστάσεις να λειτουργούν παράλληλα.
            Ότι το ενεργειακό κέντρο της χώρας, για τους παραπάνω λόγους, μετακινείται από την βόρειο Ελλάδα στην νοτιοανατολική Στερεά, ανάμεσα στον Ισθμό και τη Λαμία, με την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού εργοστασίων συμβατικών καυσίμων (φυσικό αέριο).
            Ότι , σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό του εισαγόμενου φυσικού αερίου πηγαίνει στις παραπάνω βιομηχανίες, αντί να πηγαίνει στον τελικό καταναλωτή όπου οι απώλειες στην καύση είναι ελάχιστες και θα μπορούσε να προκύψει μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και περιορισμός της μόλυνσης.
            Ότι τα κέρδη των εταιρειών είναι εξασφαλισμένα από το Δημόσιο, χωρίς ουσιαστικά να βάζουν χρήματα και χωρίς να προσφέρουν θέσεις εργασίας.
            Ότι από την επέκταση αυτών των εταιρειών θα προκύψει διάσπαση του κοινωνικού ιστού, που διευκολύνει τα σχέδιά τους, όπως τα παραδείγματα που έχουμε από το πρόσφατο παρελθόν από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
            Ότι η νομοθεσία προσαρμόστηκε για να διευκολύνει αυτές τις δραστηριότητες.
            Ότι κυβερνήσεις και κράτος είναι υποχωρητικοί απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται.
            Ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος και απαιτείται η συσπείρωση όλων μας.
             
            Φίλιππος Στάμου
            (δικηγόρος που ορίστηκε από τα Δήμο και χειρίζεται το θέμα)
            Ενημέρωσε για την τακτική που θα ακολουθήσει, ανάλογα με την πρόοδο αδειοδότησης κάθε αιολικής εγκατάστασης, ώστε ν’ αποφευχθεί η εγκατάστασή τους στη Γεράνεια.
            Περιέγραψε με πολύ γλαφυρό τρόπο την αντίφαση της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει ούτε τις πλέον ανώδυνες δραστηριότητες μέσα σε διάφορες δασικές περιοχές και ταυτόχρονα επιτρέπει να εκχερσώνονται μεγάλες εκτάσεις δάσους για τις αιολικές εγκαταστάσεις.
            Ανέφερε ότι το νομικό πλαίσιο γι’ αυτές τις δραστηριότητες έχει μεταβληθεί αρκετές φορές και προς το χειρότερο, όσον αφορά την προστασία του πολίτη.
            Ιδιαιτέρως άσχημο ότι τα τελευταία τρία περίπου χρόνια το Συμβούλιο της Επικρατείας εναρμονίστηκε πλήρως με την πολιτική βούληση αυτών που κυβερνούν και προβαίνει στην έκδοση αποφάσεων πους τους εξυπηρετούν πλήρως.
            Ανέλυσε την έννοια του «Δημοσίου Συμφέροντος», που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και από τις υπηρεσίες που γνωματεύουν πριν την έκδοση των τελικών αδειών.
            Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των κοινωνιών που λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τους δικαστές και για όσους θεωρούν ότι αρκούν μόνο οι νομικές διαδικασίες, υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων λαμβάνονται στο όνομα του Ελληνικού λαού και οι δικαστές δεν μπορούν να κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη βούληση και κατεύθυνση που εκφράζει ο λαός.

            Παπαγεωργίου Γεώργιος
            (Νομικός – Δημότης Αγ. Θεδώρων)
            «Όποιος τολμήσει να βάλει ανεμογεννήτριες στο Πράθι θα μας βρει εκεί»
            Η επιβληθείσα πρόσφατα νομοθεσία δεν έχει σαν προτεραιότητα την προστασία της ζωής και οι περιβαλλοντικές διατάξεις δεν είναι υπέρ των πολιτών.
            Το κακό ξεκινάει το 2001, επί υπουργίας Ανωμερίτη, όταν για πρώτη φορά τα αιολικά πάρκα χαρακτηρίζονται ως «Δημόσιας Ωφέλειας» (σαν να πρόκειται για αμυντικά έργα στα σύνορα). Αυτό είναι ουσιώδες και χρησιμοποιείται στα δικαστήρια σαν αντεπιχείρημα για την προστασία του περιβάλλοντος.
            Με το νόμο 3851/2010, επί υπουργίας Χάρη Καστανίδη ολοκληρώνεται η θεώρηση των αιολικών πάρκων ως σωτήρια και επιτρέπει πλέον, ανεξάρτητα των ενστάσεων, να προχωρούν οι εργασίες και να μην εμποδίζονται από την ύπαρξη περιοχής Natura. Συμπληρωματικά, το 2011, προστίθεται σε νέο κανονισμό αδειών (Μανιάτης), διάταξη που κάνει απλή παραίνεση στους εμπλεκόμενους να προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις σ’ αυτές τις περιοχές.
            Δεν μας μένει τίποτε άλλο παρά μόνο ν’ αμυνθούμε σε όλους τους τομείς.
            Προβληματισμός του κ. Παπαγεωργίου αν θα πρέπει να πούμε όχι σε όλες τις ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια προκάλεσε την αντίδραση των παρευρισκόμενων που δεν δέχτηκαν κάτι τέτοιο.

            Δεσσύλας Δημήτριος
            (Πρόεδρος Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού συλλόγου Σχίνου «Τα Γεράνεια» και μέλος της επιτροπής).
            Ανέφερε ότι τα Γεράνεια είναι η ζωή μας και ότι η καταστροφή τους  θα σημάνει και το τέλος για την κοινωνία μας.
            Τα τεράστια ποσά που θα δοθούν για τις αιολικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλου είδους επενδύσεις στην περιοχή .
            ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ και πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο στις εταιρείες που θα έλθουν για το βουνό μας.

            Φούφας Γιώργος
            (της Πρωτοβουλία πολιτών και μέλος της επιτροπής)
            Η επιτροπή δίνει τη δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία συνεχούς άμυνας και επίθεσης ταυτόχρονα, ενάντια στα σχέδια που είναι εις βάρος των Γερανείων.
            Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας γήπεδο και ξέρουμε να παίζουμε πολύ καλά, ενάντια στις επιχειρήσεις που έρχονται να εγκαταστήσουν το πλέον καταστροφικό επενδυτικό έργο. Το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού το διατηρούμε για τον εαυτό μας.
            Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η συμμετοχή και η συνεχής συνεργασία μεταξύ μας, ώστε να γνωριστούμε και ν’ αποκαταστήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, που θα μας χρειαστούν κατά τη διάρκεια της «μάχης».

            Κυρία Θεοδώρου Κυριακή   
            (Φιλόλογος - Δημότης Αγ. Θεοδώρων)
            Τόνισε την αντίφαση ανάμεσα σ’ αυτά που τα παιδιά διδάσκονται στα σχολεία για το περιβάλλον και στην καταστροφή του περιβάλλοντος που προκύπτει από τις αιολικές εγκαταστάσεις.
            Ο Ελληνικός λαός, από αρχαιοτάτων χρόνων, ανέδειξε σαν υπέρτατες αξίες τη δικαιοσύνη, την ομορφιά, την αρμονία και θεοποίησε τη φύση. Με την «πράσινη ανάπτυξη» , που την εκμεταλλεύονται τα οικονομικά συμφέροντα και στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, έρχονται να μας πάρουν όλες αυτές τις αξίες που θεοποιήσαμε, μέσω της διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Μας αποστερούν την άγρια φύση, το περιβάλλον και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
            Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι το νέο μέσο για την άλωση των κρατών.
            Το υψηλό ηθικό της κοινωνίας μας θα παίξει ρόλο στην έκβαση του αγώνα μας και η σκέψη ότι δεν είμαστε μόνοι αλλά είμαστε πάρα πολλοί σε όλη την Ελλάδα.
           
            Κυρία Παπανίκου Μαρία
            (οδοντίατρος και μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Πραθίου)
            Ανέλυσε τη σημασία που έχει η περιοχή γύρω από τη Μονή Πραθίου, βιωματικά και συναισθηματικά, για τους κατοίκους ολόκληρου του Δήμου Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων.
            Περιέγραψε αυτό που ζούμε με τις ανεμογεννήτριες σαν ένα κακό όνειρο που επιμένει.
            Δεν αισθανόμαστε προστατευμένοι από το κράτος και την πολιτεία και δεν αισθανόμαστε να λειτουργούν οι θεσμοί και οι νόμοι.
            Ο εφιάλτης είναι πραγματικότητα και πρέπει ν’ αποτινάξουμε το μούδιασμα που μας καθηλώνει και ν’ αντιδράσουμε στις δυνάμεις και τις δομές που απειλούν το τοπίο, τη δική μας ζωή και τη ζωή γενικότερα.

            Δημότης
            Παραλλήλισε την φούσκα του χρηματιστηρίου με το εγχείρημα της «πράσινης ανάπτυξης» που θεωρεί ότι μας επιβάλλεται για να κερδίσουν πάλι τα ίδια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
            Όταν αυτή η φούσκα σπάσει αυτό που θα μείνει θα είναι μία μεταβιομηχανική εικόνα επάνω στα Γεράνεια με μεταλλικά κουφάρια 100 μέτρων ύψους, ενός πειράματος με στόχο τον πλούτο της κοινωνίας μας.
            Είναι μεγάλη η ευθύνη της Δημαρχιακής αρχής που πρέπει να οργανώσει την αντίσταση σε όλα τα επίπεδα.
            Πρέπει να τηρηθεί η νομοθεσία που προβλέπει την απόλυτη προστασία του δάσους και να μην εξαιρούνται οι μεγάλες εταιρείες.
            Δεχόμαστε πολυεπίπεδη επίθεση. Με την ανεργία, τη φτώχια και την αβεβαιότητα που μας έχει επιβληθεί βρίσκουν την ευκαιρία να καταστρέψουν νόμιμα και μόνιμα τον τόπο που ζούμε.
            Χρειάζεται αγώνας για να το αποτρέψουμε.            Κυρία Μαρία Νάνου
            Έκλεισε τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις με την απαγγελία ποιήματος, που συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους.

Video από perahora.gr

1. Αντιδήμαρχος κ. Δέδες Δημήτριος και δημοτική σύμβουλος κυρία Στάμου Μαρία

2. Στογιαννόπουλος Στέφανος, Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου

3. Κεφαλάς Αναστάσιος, ηλεκτρολόγος μηχανικός.
           
4. Φίλιππος Στάμου, δικηγόρος του Δήμου για το χειρισμό του θέματος.

5. Δεσσύλας Δημήτριος, Παπανίκα Μαρία, Φούφας Γιώργος, Δημότης

6. Παπαγεωργίου Γεώργιος

7. Θεοδώρου Κυριακή

8. Μαρία Νάνου
             


ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

                                                                                               

6 σχόλια:

 1. Είμαι δημότης Λουτρακίου και ανησυχώ και εγώ όπως όλοι για το μέλλον του τόπου μου.
  Διάβασα με προσοχή (είδα και στο youtube) τις θέσεις των αντιτιθέμενων στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής, χωρίς να έχω προσωπικά καταλήξει σε άποψη, καθώς δεν γνωρίζω το θέμα στο βάθος που θα ήθελα.
  Οι θέσεις ενάντια στην εγκατάσταση των ΑΓ, είναι ατεκμηρίωτες. Μερικά παραδείγματα μόνο:

  Λέγεται ότι σε 25 χρόνια οι γεννήτριες χρειάζονται αντικατάσταση και ως εκ τούτου θα μείνουν μόνο οι βάσεις τους στη θέση τους. Μα γιατί να μην αντικατασταθούν τα μοτέρ και να συνεχίσουν να λειτουργούν;
  Λέγεται ότι θα χρειαστούν γραμμές μεταφοράς. Φυσικό δεν είναι; Οι υπάρχουσες γραμμές δεν μας ενοχλούν; Τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν χρειάζονται γραμμές μεταφοράς;

  Λέγεται ότι το ρεύμα θα πωλείται για την εξόφληση των οφειλών μας. Τι καλύτερο; Πορτοκάλια ας πούμε μας πειράζει να πουλάμε για την εξόφληση του χρέους; Γιατί όχι και ενέργεια;

  Λέγεται ότι οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν και μάλιστα προσδιορίζεται το ποσοστό(40%). Εντελώς ατεκμηρίωτη αιτίαση, που επικαλείται 'στοιχεία από τη Δανία' (ή τη Νορβηγία αν θυμάμαι καλά), χωρίς να αναφέρονται στοιχεία της τυχόν έρευνας που έγινε εκεί, του φορέα που τη διεξήγαγε, το χρόνο κλπ.

  Λέγεται ότι οι δρόμοι προς το βουνό θα φέρουν πλημμύρες και καταστροφές στους πρόποδες. Οποιοδήποτε έργο μεγάλης κλίμακας, χρειάζεται μελέτες και πρόβλεψη των επιπτώσεών του και φυσικά και αυτό δεν εξαιρείται. Όταν κάηκε το βουνό πριν κάποια χρόνια, παρακολουθούσαμε με αγωνία το κακό και την αδυναμία των πυροσβεστικών να πλησιάσουν λόγω των ανύπαρκτων δασικών δρόμων. Δεν μπορεί να συνδυαστεί η διάνοιξη των δρόμων με την προσβασιμότητα που χρειάζεται για περίπτωση φωτιάς και να γίνει δεντροφύτευση (ή και ξεφύτεμα και επαναφύτευση των δέντρων που θα κοπούν - το έχω δει να γίνεται) και να ξεπεραστεί έτσι αυτό;

  Λέγονται και άλλα πολλά, το ίδιο ατεκμηρίωτα και πρόχειρα, που νομίζω ότι αποδυναμώνουν τα επιχειρήματα των αρνητών (στους οποίους μπορεί να προσχωρήσω αν πειστώ), καθώς περιορίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε συναισθηματικές αντιρρήσεις που δεν μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό αντίλογο σε οποιαδήποτε πρόταση εγκατάστασης ΑΓ στον τόπο μας.

  Θα ήθελα να επισημάνω την γενική δυστοκία σε ένα άλλο μεγάλο θέμα, που θα δημιουργήσει όταν ευοδωθεί πολλές θέσεις εργασίας και μεγάλη ανάπτυξη στον τόπο. Αυτό είναι η μαρίνα, που έχει ατυχήσει πολλαπλώς, λόγω μιας γενικής άρνησης για οποιαδήποτε αλλαγή, κάτι που μας διακρίνει ως λαό. Ελπίζω οι αντιρρήσεις σχετικά με τις ΑΓ, να είναι σοβαρότερες από τις αιτιάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που επικαλέστηκε προβλήματα στη στήριξη της κατάληξης του δίολκου, απέναντι από το χώρο που έχει επιλεγεί για τη μαρίνα.

  ΥΓ. Κάτι άσχετο προς τους διαχειριστές του blog: Η αναγραφή ονομάτων συντελεστών και άλλων, γίνεται με πρώτο το μικρό όνομα και μετά το επώνυμο. Επίσης στο γραπτό λόγο δεν προσφωνούμε τις κυρίες με το 'κυρία'. Η 'κυρία' φιλόλογος ας μας πει τη γνώμη της.
  Με εκτίμηση, ένας κάτοικος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 1. Οι Α/Γ φυσικά θα μπορούσαν να συνεχίσουν την παραγωγή ενέργειας και μετά τα 25 χρόνια, αν όσοι τις εγκαθιστούν (επιχειρήσεις και κράτος) ενδιαφέρονταν πραγματικά για την πράσινη ενέργεια και το περιβάλλον και δεν ενδιαφέρονταν μόνο για το στιγμιαίο χρήμα. Σε αυτή την περίπτωση οι συμβάσεις κράτους-εταιριών θα ήταν διαφορετικές και αντίστοιχα διαφορετικός θα ήταν και ο σχεδιασμός των Α/Γ, τόσο στην φάση της παραγωγής και εγκατάστασης όσο και στην φάση της τεχνικής υποστήριξής τους. Σήμερα όμως οι Α/Γ εγκαταλείπονται, διότι είναι οικονομικά ασύμφορη η διατήρηση παραγωγής ανταλλακτικών για πάνω από 25 χρόνια δεδομένης και της καλπάζουσας εξέλιξης της τεχνολογίας. Άρα χωρίς επιδοτήσεις και ανταλλακτικά μετά από 25 χρόνια κάθε επισκευή και φυσικά κάθε αποσυναρμολόγιση και απομάκρυνση των Α/Γ είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας για μια "ανάπτυξη" που ενδιαφέρεται μονόπλευρα για την αύξηση των οικονομικών μεγεθών και αδιαφορεί για κάθε περιβαλλοντικό κόστος. Στην Αμερική (Καλιφόρνια), στην Ευρώπη (Δανία), αλλά και στην Ελλάδα (Κύθνο) ήδη έχουμε νεκροταφεία Α/Γ. Δείτε τις αναλυτικές σχετικές αναφορές στο blog μας.

  Επειδή οι Α/Γ στα Γεράνεια θα τοποθετηθούν μέσα στο δάσος, οι εξωτερικές γραμμές μεταφοράς της ενέργειας θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε κάποιο ατύχημα καλωδίου και άρα πιθανόν σε πυρκαγιά που θα καταστρέψει όσο από το δάσος δεν θα έχουν καταστρέψει ήδη οι τεράστιοι δρόμοι που θα διανοιχτούν για την μεταφορά των Α/Γ ψηλά μέσα στο Ελατοδάσος. Είναι αυτό ένα ρίσκο που το θέλουμε για το ανεκτίμητο δάσος μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 2. Πράγματι δεν θα ήταν κακό να πωλείται η ενέργεια αν όμως πωλείτο σε τιμή που θα ήταν μεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής της και αν το υπερχρέος που θα εξοφλούμε το μέλλον δεν είχε δημιουργηθεί έντεχνα και επί τούτου, προκειμένου δηλαδή να οδηγηθούμε στην αναγκαιότητα αυτής της λύσης και όχι στην επιλογή. Η επιλογή θα μας οδηγούσε στην ορθολογικότερη διαχείρηση των φυσικών μας πόρων και όχι στην κοντόφθαλμη καταστροφή τους. Για εσάς δηλαδή τα 25 χρόνια λειτουργίας των Α/Γ και η εξόφληση του οποιουδήποτε τεχνητού χρέους είναι κάτι που θα το θυμούνται και θα το εκτιμούν τα παιδιά σας σε 30-40 χρόνια όταν θα "απολαμβάνουν" στις εκδρομές τους τις σάπιες 15.000 Α/Γ σε όλες τις βουνοκορφές της κάποτε πανέμορφης και ανέγγιχτης φύση μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 3. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε στο αρχείο μας και να προσθέσουμε εδώ τον σύνδεσμο για την μελέτη, στην οποία αναφέρεται και προσδιορίζεται το θέμα της μείωσης της αξίας της γης και του τουρισμού. Παρακαλώ δώστε μας λίγη πίστωση χρόνου. Εντωμεταξύ αν σας ενδιαφέρει καλοπροαίρετα το θέμα, κάντε μόνος σας μια αναζήτηση στο Ίντερνετ και θα βρείτε πολλές σχετικές αναφορές. Άλλωστε αυτή η θέση δεν είναι κάτι που χρειάζεται υποστήριξη από μελέτες, αλλά από την κοινή λογική. Αν δηλαδή θα σας άρεσε εσάς να αγοράσετε ένα σπίτι ή οικόπεδο κοντά σε μια Α/Γ ή να πάτε βόλτα σε ένα "αιολικό πάρκο" Α/Γ για να κάνετε πικ-νικ, τότε πράγματι έχετε δίκιο να αμφισβητείτε αυτή την θέση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 4. Τέλος για το θέμα των δρόμων επισημαίνουμε τα εξής. Οι δασικοί δρόμοι είναι πράγματι απαραίτητοι εκεί που τα συμφέροντα οδηγούν σε "τυχαίες" πυρκαγιές, όπως συνέβη σε όλα τα βουνά που "τυχαία" κάηκαν πριν 5 χρόνια και σήμερα έχουν εγκατασταθεί εκεί Α/Γ χωρίς να χρειάζεται κάποια απαιτητική περιβαλλοντική μελέτη με δεδομένο τον αποχαρακτηρισμό των περιοχών αυτών από δασικές. Όμως ακόμα και εκεί που υπάρχουν ακόμα παρθένα δάση, όπως στα Γεράνεια, οι λίγοι δασικοί δρόμοι επαρκούν εφόσον οι Δήμοι και οι τοπικές κοινότητες δεν αδιαφορούν, αλλά έχουν φροντίσει να υπάρχουν γεμάτες δεξαμενές κατατόπους, πυροφυλάκια, δασοφυλάξεις, περιπολίες, πυροσβεστικά οχήματα σε λειτουργική κατάσταση κλπ. Δεν καταλαβαίνουμε την λογική του να καταστρέψουμε τεράστιες εκτάσεις δάσους για να το ...προστατέψουμε από την πιθανή φωτιά! Έχετε πάει ποτέ να δείτε τους δρόμους αυτούς της μίας χρήσης που ανοίγονται για να περάσουν άπαξ οι νταλίκες που θα μεταφέρουν τα μεγαθήρια στο βουνό; Για πηγαίνετε να δείτε την ποιότητα αυτών των 8-14 μ. πλάτους δρόμων που μέσα σε ένα-δυό χειμώνες ελλείψει αποστραγγιστικών έργων καθίστανται απροσπέλαστοι από την διάβρωση που επιφέρουν σε αυτούς οι βροχοπτώσεις και πείτε μας αν πιστεύετε πως οι δρόμοι αυτοί είναι απαραίτητοι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δρόμοι πυρασφάλειας ή αν υπάρχει περίπτωση επαναδενδροφύτευσης τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τέλος χωρίς καμμία διάθεση κριτικής δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι ο χαρακτηρισμός των θέσεών μας ως συναισθηματικές και ατεκμηρίωτες δείχνουν απλά ότι δεν μπήκατε στον κόπο να τις διερευνήσετε βαθύτερα. Κάτι το οποίο είναι απόλυτα κατανοητό, καθώς όλοι μας είμαστε απλοί καθημερινοί άνθρωποι με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, όσο περισσεύει από την προσπάθειά μας για την επιβίωση. Όμως το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Με κόπο και θυσίες από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μας συγκεντρώσαμε και σας παραθέτουμε όσα ανακαλύψαμε όχι ως αυθεντίες, ούτε για να σας πείσουμε για τίποτα. Θέλουμε και ελπίζουμε μονο να σας προβληματίσουμε και να σας αφυπνίσουμε για να γίνετε ενεργό μέλος στον αγώνα μας, μέλος δηλαδή που θα συνεισφέρει στην έρευνα και στην τεκμηρίωση όλων των παραπάνω. Δεν μας ενδιαφέρουν τυφλοί ακόλουθοι που απλά έχουν "πειστεί", αλλά σκεπτόμενοι άνθρωποι σαν και εσάς με τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις τους. Άνθρωποι που θα έχουν την δύναμη και την αποφασισικότητα να αναζητήσουν την αλήθεια και δεν θα περιμένουν από τους άλλους έτοιμες συνταγές και 100% τεκμηριωμένες θέσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή