Οι θέσεις μας

Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μικρής κλίμακας για σπίτια, κτήματα και καταστήματα, αλλά όχι στην εγκατάσταση βιομηχανιών ΑΠΕ σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές.

Είμαστε ενάντια στην κατασκευή οποιασδήποτε βιομηχανίας στα Γεράνεια όρη (περιοχή προστατευμένη και χαρακτηρισμένη Natura 2000) συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας αιολικών πάρκων.  Το βάπτισμα της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας ως «Αιολικό Πάρκο» είναι λανθασμένο και παραπλανητικό.  Σε κάνει να πιστεύεις ότι πρόκειται για ένα πάρκο, συμβατό με τη φύση. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Στην πραγματικότητα τα «Αιολικά Πάρκα» δεν είναι τίποτε άλλο από βιομηχανίες παραγωγής ρεύματος.

Η φύση των Γερανείων και το μοναδικό ελατόδασος, ο τελευταίος πνεύμονας πράσινου γύρω από την Αθήνα, δεν είναι προς πώληση ή εκμετάλλευση για τους λίγους.  Είναι κοινό αγαθό που πρέπει να προστατευθεί για να μπορούν να το χαρούν και τα παιδιά μας στο μέλλον.

Γιατί είμαστε ενάντια στις βιομηχανίες αιολικών πάρκων στα Γεράνεια όρη:

·           Η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου χρειάζεται χιλιόμετρα δρόμων 8-10 μέτρων πλάτους και 21 μέτρων πλάτους στις στροφές.  Η αποψίλωση δέντρων, για να έχουν πρόσβαση οι τεράστιες νταλίκες 30 μέτρων μήκους, οι γερανοί και τα διάφορα συνεργεία για το στήσιμο των Α/Γ, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων παρθένου δάσους.

·           Η κάθε ανεμογεννήτρια (Α/Γ) ζυγίζει ως 380 τόνους. Για τη θεμελίωσή της μόνο χρειάζεται να σκαφτεί όρυγμα διαστάσεων 20Χ20Χ3 μέτρων, να σιδερωθεί και να γεμίσει με 1200κ.μ. τσιμέντο και αυτό μόνο για την βάση.

·           Για κάθε Α/Γ χρειάζεται να καθαριστούν 1-2 στρέμματα γης για αποφυγή πυρκαγιάς και να στηθεί ένας υποσταθμός.

·           Στύλοι με χιλιόμετρα καλωδίων, όπως αυτοί της ΔΕΗ, πρέπει να στηθούν για να μεταφέρουν το ρεύμα.

·           Η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών είναι 20-25 χρόνια και μετά την παρέλευσή τους ή μετά από τυχόν διακοπή των παχυλών επιδοτήσεων θα απομείνουν τεράστια κουφάρια σε ερημωμένο τοπίο.

·           Η Αιολική ενέργεια είναι η λιγότερο αποδοτική όλων των ΑΠΕ και η πιο ακριβή.

·           Ο καταναλωτής αναγκάζεται να πληρώνει ακριβότερο ρεύμα, ως και 400% επάνω μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και τον φόρο για ΑΠΕ, οπότε ο μύθος για φθηνότερο ρεύμα καταρρίπτεται.

·           Η τεράστια κλίμακα των εκσκαφών, σε σχέση με το μέγεθος των Γερανείων και οι κραδασμοί των Α/Γ που προκαλούν ρήγματα στο υπέδαφος,  θα εξαφανίσουν τις πηγές που είναι διάσπαρτες στην περιοχή εγκατάστασής τους.

·           Η περιοχή Πραθίου, τα ρέματα της οποίας είναι οι κύριοι τροφοδότες του υδροφόρου ορίζοντα για το Λουτράκι και για τους Αγίους Θεοδώρους, θα υποστεί τεράστια καταστροφή.

·           Σε πολλές περιοχές οι πλημμύρες, που δημιουργούνται από τη διάβρωση του βουνού και από τους μεγάλους δρόμους που διανοίγονται και λειτουργούν σαν χείμαρροι,  επιφέρουν πολύ μεγάλη ζημία σε δρόμους, υποδομές και οικίες.

·           Το νερό, το κλίμα και το περιβάλλον, που δίδουν το μεγάλο πλεονέκτημα στον τόπο μας,  θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Θα υποβαθμιστεί ο τόπος μας και οποιαδήποτε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης θα εξαλειφθεί.

·           Σε μια τουριστική περιοχή, όπως ο Δήμος μας οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για τον τουρισμό, μιας και όλες οι μελέτες και η εμπειρία μας δείχνουν ότι ο τουρισμός πέφτει ως και 40% σε περιοχές που στήνονται βιομηχανίες αιολικών πάρκων.

·           Οι τιμές των ακινήτων επίσης, πέφτουν ως 40% και αυτό αντικατοπτρίζει την, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό,  επιδείνωση της ποιότητας ζωής μιας περιοχής.

·           Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι λιγοστές έως ανύπαρκτες για τους ντόπιους.  Πέρα από μια θέση φύλαξης, οι επισκευές γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό της ίδιας της εταιρίας και που προέρχεται από άλλες χώρες.

·           Δεν τηρείται η αυτονόητη δημοκρατική προϋπόθεση αποδοχής των συγκεκριμένων σχεδίων από τις τοπικές κοινωνίες.  Οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κρυφές διαδικασίες και χωρίς την δικιά μας συγκατάθεση.  Αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας.

·           Η μείωση των εκπομπών ρύπων όπως το CO2 είναι αμελητέα λόγω της ανάγκης της εφεδρικής λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών σταθμών για την αντιστάθμιση της μεταβαλλόμενης φύσης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανεμογεννήτριες. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε τις εκπομπές ρύπων κατά την κατασκευή των αιολικών σταθμών (κατασκευή των Α/Γ, των θεμελίων από σκυρόδεμα, των φορτηγών και σκαπτικών μηχανημάτων που θα δουλεύουν για 8 μήνες κλπ.).

·           Σε όλες τις χώρες, όπου έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, υπάρχει πλέον έντονος σκεπτικισμός και οργανωμένη αντίδραση. Στη χώρα μας, που αυτή τη στιγμή είναι με την πλάτη στον τοίχο, ξένες εταιρίες εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις με μόνο σκοπό να θησαυρίσουν σε βάρος της ίδιας μας της ζωής. 

Τι προτείνουμε:

Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα για την μείωση των εκπομπών αερίων και το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής.  Οι Α/Γ δεν είναι πανάκεια και δεν είναι η λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα.  Όταν υπάρχουν κτήρια που χάνουν μέχρι και το 85% της ενέργειάς τους, όταν έχουμε αναμμένα φώτα χωρίς λόγο και χρησιμοποιούμε ενέργεια αλόγιστα, τότε δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα.

Προτείνουμε, σε συνεργασία με τον Δήμο Λουτρακίου-Αγ. Θεόδωρων και τοπικούς Συλλόγους, φορείς και πολίτες, να γίνει αίτηση για χρηματοδότηση από την Ευρώπη μέσω ΕΣΠΑ ή άλλες πηγές, για να στηθούν φωτοβολταϊκά σε όλες τις στέγες των σπιτιών, ταράτσες πολυκατοικιών, δημοσίων κτηρίων κλπ. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τις μελέτες, την εγκατάσταση και τις πωλήσεις φωτοβολταϊκών στην εγχώρια αγορά και τις τοπικές κοινωνίες θα είναι εκατοντάδες.

Έτσι οι πολίτες θα έχουν άμεσο κέρδος, ο δήμος μας θα επωφεληθεί από την ενέργεια που θα παράγουμε εμείς οι ίδιοι και σε μία περίοδο κρίσης ο κόσμος θα μπορεί να έχει και ένα εισόδημα από το επιδοτούμενο ρεύμα.  Γιατί λοιπόν να επωφεληθούν 2-3 μεγάλες ξένες εταιρίες και τα κέρδη να φύγουν απ’ τη χώρα; 

Μήπως αυτή η πρόταση μπορεί να είναι και μια λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, αλλά και στην τωρινή οικονομική κρίση που περνάμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου