Σημαντικές ερωτήσεις

Είναι ποτέ δυνατόν να είστε κατά της αιολικής ενέργειας;
Καταρχάς δεν είμαστε κατά της αιολικής ενέργειας. Είμαστε κατά της βιομηχανικής εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας. Οι τεράστιες αυτές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα 190 μ. και χρειάζονται διάνοιξη χιλιομέτρων δρόμου συχνά σε απάτητες περιοχές επιφέρουν δυστυχώς μια ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου, χωρίς να αποδίδουν ως αντάλλαγμα αυτό που ο πολύς κόσμος νομίζει ότι αποδίδουν, δηλαδή οικολογικό και φτηνό ρεύμα. 

Δηλαδή προτιμάτε να πεθαίνουν οι άνθρωποι στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη από το να καταστρέφονται τα βουνά της περιοχής σας;
Οι επιπτώσεις από την λειτουργία των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων στη υγεία των ανθρώπων είναι γνωστές. Δυστυχώς δεν θα μειωθούν ούτε στο ελάχιστο από την λειτουργία αιολικών σταθμών, όσες βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες και αν εγκατασταθούν στη χώρα μας.
Αντίθετα μαζί με την αύξηση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών αυξάνεται και ο αριθμός νέων σταθμών ορυκτών καυσίμων, γιατί οι σταθμοί αυτοί είναι απαραίτητοι για να διαχειριστούν, να σταθεροποιήσουν και να διανείμουν παραπέρα (συνήθως προς το εξωτερικό) το ενεργειακό πλεόνασμα που παράγουν οι ανεμογεννήτριες.
Αυτό αποδεικνύεται με στατιστικά στοιχεία και νούμερα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από χώρες με 25αετή ιστορία στην κατασκευή και τοποθέτηση ανεμογεννητριών και όχι επειδή το λέμε εμείς.

Υποστηρίζετε τον λιγνίτη και την πυρηνική ενέργεια;
Όχι. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι μια βιώσιμη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που ξεκινά από την σωστότερη διαχείρηση και οικονομία της ενέργειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, όπως και των άλλων ΑΠΕ, δεν μπορεί δυστυχώς να συνεισφέρει αποτελεσματικά σε αυτό, απλά επειδή από πίσω κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα που καθόλου δεν λαμβάνουν υπ' όψη την οικολογία όπως ο κόσμος νομίζει. Απόδειξη για αυτό είναι ότι οι ίδιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αιολική βιομηχανία, δραστηριοποιούνται και στα ορυκτά καύσιμα ή ακόμα και στα πυρηνικά εργοστάσια!

Δεν πιστεύετε στις κλιματικές αλλαγές;
Πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον και ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα ο σπάταλος τρόπος ζωής του και η επιφανειακή νοοτροπία του μέσα από την κατανόηση της σημασίας του περιβάλλοντος πρωτίστως για την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπου.
Αν και τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν καθημερινά με σενάρια τρόμου για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, δεν βλέπουμε να γίνεται καμμία ουσιαστική αλλαγή στα παγκόσμια περιβαλλοντικά συνέδρια.
Αντιθέτως βλέπουμε την βιομηχανική εκμετάλλευση των ΑΠΕ και κυρίως της αιολικής ενέργειας να πλασάρεται ως πανάκεια στα προβλήματα μας και ως σύμβολο της δήθεν πράσινης συνείδησης μας. Όμως οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση των επιπτώσεων από την συμπεριφορά μας απέναντι στο πλανήτη . Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μας κάνουν να νοιώθουμε ότι έχουμε καθαρή συνείδηση, ότι δήθεν κάτι αλλάζουμε, χωρίς όμως να αλλάζουμε το παραμικρό στη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον.
Κανείς δεν μας εξηγεί ότι αποκτάμε περισσότερο ρεύμα για κατανάλωση με πολύ υψηλό κόστος, κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό, κόστος που τελικά πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι...

Είστε NIMBY’s (Not in my backyard);
Αυτό είναι συνήθως το πρώτο για το οποίο κατηγορούνται οι μη-οπαδοί της βιομηχανικής εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας.
Όχι, δεν είμαστε. Ο όρος NIMBY περιγράφει κάποιον που ναι μεν υποστηρίζει κάτι, αλλά δεν θέλει να το βλέπει στη περιοχή που ζει («όχι στην αυλή μου»). Εμείς δεν υποστηρίζουμε την βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, γιατί βλέπουμε καθαρά πως πρόκειται για μια προπαγάνδα των οικονομικών συμφερόντων που αποσπάει την προσοχή του κόσμου από την ουσία του προβλήματος και τον αφήνει με την ψευδαίσθηση ότι το λύνει, θησαυρίζοντας παράλληλα στις πλάτες του.
Φυσικά και καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια στο να αποτρέψουμε  την βιομηχανοποίηση της δικής μας περιοχής από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.  Όμως ταυτόχρονα υποστηρίζουμε τον ανάλογο αγώνα που καταβάλουν πολίτες και φορείς παντού στην Ελλάδα.

Δεν έχετε περιβαλλοντική συνείδηση;
Αντιθέτως. Αν και πολλοί περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν την βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, πιστεύοντας ότι μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια και να μας απομακρύνει από τα ορυκτά καύσιμα ή/και την πυρηνική ενέργεια, πολλοί άλλοι υποστηρίζουν ότι η πίστη στην αιολική ενέργεια είναι λανθασμένη και ότι αποσιωπούνται τα πάρα πολλά μειονεκτήματά της καθώς και οι αρνητικές επιπτώσεις της στο περιβάλλον.
Πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση τεραστίων διαστάσεων ανεμογεννητριών με τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα, όπως η διάνοιξη δρόμων, η φύτευση εκατοντάδων πυλώνων της ΔΕΗ και η κατασκευή υποσταθμών κ.α. σε αγροτικές και ορεινές περιοχές και παρθένα βουνά, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έργο φιλικό προς το περιβάλλον! Επίσης δεν είναι δυνατόν να θεωρείται περιβαλλοντικό έργο μια εγκατάσταση με χρόνο ζωής μόλις τα 25 χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται σε καμία μελέτη το μετέπειτα κόστος απομάκρυνσης και ανακύκλωσης των υλικών. Τα ίδια ισχύουν και για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς εκατοντάδων στρεμμάτων σε βουνοπλαγιές.
Αντί για όλα αυτά υποστηρίζουμε την καθολική χρήση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών σε κάθε πολυκατοικία, αγροτικό σπίτι ή επιχείρηση με ευθύνη και έλεγχο της κάθε μονάδας από τον άμεσα ενδιαφερόμενο καταναλωτή, χωρίς τις χιλιάδες χιλιομέτρων καλωδίων που κατασκευάζονται σήμερα για να φτάνει το αιολικό ρεύμα που δεν μπορεί να καταναλωθεί τοπικά π.χ. της Κρήτης πάμφθηνο στην "πράσινη" Γερμανία που πριν το έχει υποτίθεται "επιδοτήσει".. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε..

Θεωρείτε ότι οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace κάνουν λάθος που υποστηρίζουν την αιολική ενέργεια;
Πιστεύουμε ότι η «τυφλή» υποστήριξη τους στη βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής κυρίως ενέργειας βρίσκεται σε αντίθεση με την αγωνία τους για το φυσικό περιβάλλον.
Και τίθενται παράλληλα πολλά ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν προωθείται από μια τόσο μεγάλη οργάνωση που ποτέ δεν δίστασε απέναντι στις "δύσκολες" λύσεις η όντως δυσκολότερη, αλλά πραγματικά οικολογική, λύση της επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μικρών οικιακών μονάδων ΑΠΕ και όχι βιομηχανικών τερατουργημάτων που φανερά εξυπηρετούν πρωτίστως τα μεγάλα συμφέροντα και μόνο σε δεύτερη φάση την κοινωνία και το περιβάλλον.

Θέλετε να πείτε ότι οι ανεμογεννήτριες δεν συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα;
Αυτό ακριβώς. Δεν λέμε ότι οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν κατά την λειτουργία τους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Αλλά η συμβολή αιολικών σταθμών στη μείωση των εκπομπών ρύπων όπως το CΟ2 είναι αμελητέα λόγω της ανάγκης της εφεδρικής λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών σταθμών για την εξισορρόπηση της ασταθούς ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες, λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του ανέμου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η αιολική ενέργεια δεν μειώνει ουσιαστικά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Επίσης, προκειμένου να υπολογιστεί το δήθεν περιβαλλοντικό όφελος από την λειτουργία των ανεμογεννητριών θα πρέπει να συμψηφιστεί η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις εκπομπές ρύπων κατά την κατασκευή των αιολικών σταθμών (κατασκευή των ανεμογεννητριών, των θεμελίων από σκυρόδεμα, των φορτηγών και σκαπτικών μηχανημάτων που θα δουλεύουν για μήνες κλπ.).
Αν τέλος συνυπολογίσουμε και το ενεργειακό κόστος εξόρυξης των σπανίων γαιών, δηλαδή των ειδικών εκείνων ορυκτών υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή των περισσοτέρων νέων τεχνολογιών, όπως είναι και οι ανεμογεννήτριες, τότε θα ανακαλύψουμε το καλά κρυμμένο βιομηχανικό μυστικό, ότι οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο δεν προσφέρουν με θετικό πρόσημο στη μείωση εκπομπών CO2, αλλά αντίθετα επιβαρύνουν το περιβάλλον. 

Πώς ξέρω ότι όλα όσα ισχυρίζεστε είναι αλήθεια;
Όλες οι παραπάνω απαντήσεις μας όπως και όλες οι θέσεις μας σε αυτό το ιστολόγιο κατοχυρώνονται έμμεσα ή άμεσα από επίσημες, διεθνείς, δημοσιευμένες μελέτες έγκριτων επιστημόνων, έξω από τα οικονομικά συμφέροντα του συστήματος.
Είναι στο χέρι κάθε πραγματικού αναζητητή της αλήθειας να επικοινωνήσει μαζί μας για οποιαδήποτε αμφιβολία έχει και θέλει να διερευνήσει παραπέρα.

Πείστηκα ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα νόμιζα, θέλω να ενημερωθώ καλύτερα και ίσως να προσφέρω και την δράση μου. Πώς θα το κάνω;
Λυπούμαστε που η πραγματικότητα είναι για άλλη μια φορά φιλτραρισμένη μέσα από την ανθρώπινη δίψα για κέρδος και δεν είναι εκείνη η όμορφη "πράσινη" πραγματικότητα, στην οποία όλοι θα θέλαμε να ζούμε, ώστε να κοιμόμαστε ευτυχισμένοι τα βράδυα, πιστεύοντας πως επιτέλους κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.
Αντ΄αυτού για άλλη μια φορά χρειάζεται να ενημερωθούμε βαθύτερα και σφαιρικότερα, να αμφισβητήσουμε την εξωτερική εικόνα, να δράσουμε.
Αν θες να είσαι μαζί μας, απλά επικοινώνησε στο geraniasos (παπάκι) gmail.com
Οι δράση μας είναι ζωντανή, αληθινά "πράσινη" και για να την συνεχίσουμε σε χρειαζόμαστε!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Στη τελευταία απάντηση να προσθέσουμε επίσης την ανάγκη εξόρυξης τεράστιων ποσοτήτων σπάνιας γαίας με δραματικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη πραγματικότητα του Χρηματιστηρίου Ανταλλαγής Ρύπων:ό,τι θεωρητικά τουλάχιστον αποσοβείται(χωρίς δηλ. να υπολογίζονται οι ποσότητες ρύπων που απαιτούνται για τη κατασκευή και παραγωγή α/γ), πωλείται στο Χρηματιστήριο Ανταλλαγής Ρύπων ως δικαιώματα εκπομπής ρύπων (στο κάτω κάτω κάποιος πρέπει να μολύνει για να παράγει τα φτηνά καταναλωτικά αγαθά που κατακλύζουν τις αγορές). Αναζητήστε και το ντοκυμαντερ Windfall (2010)της Laura Israel, όπως και τη ταινία "Σήμερα εμείς-Αύριο εσείς" από το Αποπηγάδι της Κρήτης (http://www.youtube.com/watch?v=OwKv2RnWarw).

    ΑπάντησηΔιαγραφή