Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Η μεγαλύτερη απάτη του αιώνα...
και το τέλος της Ελλάδας όπως την γνωρίζουμε. Ήδη έχει εγκαταλειφθεί από το 2005 το πρώτο αιολικό πάρκο της Ελλάδας στην Κύθνο χωρίς καμμιά υποχρέωση απομάκρυνσης των ανενεργών ανεμογεννητριών. Αυτή είναι η κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Απογυμνωμένα καμμένα βουνά σε όλη την Ελλάδα γεμάτα μπετόν. Και όλα αυτά για να θησαυρίσουν κάποιοι λίγοι και να έχει φτηνό συμπληρωματικό ρεύμα η υπόλοιπη Ευρώπη για 25 χρόνια.
PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2006
Σε αχρηστία φαίνεται να βρίσκεται εδώ και χρόνια το αιολικό πάρκο της Κύθνου, μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πριν από 24 χρόνια και είχε καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αιολική ενέργεια.
Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική 'Eνωση Αιολικής Ενέργειας εδώ και καιρό δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σοβαρή προσπάθεια και το αιολικό πάρκο καλύπτει πλέον ένα ελάχιστο ποσοστό σε παραγόμενη ενέργεια.
Πράγματι, βάσει των επίσημων στοιχείων, η αιολική ενέργεια αγγίζει-και αυτό περιστασιακά-μόλις το 5%, δηλαδή στην Κουκουβάγια της Κύθνου παράγει 0,50 Μεγαβάτ, ενώ στη Χώρα μόλις 0,16 Μεγαβάτ.
Το 1982 και με μεγάλες προσδοκίες, εγκαταστάθηκε στην Κύθνο το πρώτο πάρκο αιολικής ενέργειας της Ευρώπης. Το αποτέλεσαν πέντε ανεμογεννήτριες των 20 Κιλοβάτ η καθεμία. Το πάρκο αναβαθμίστηκε το 1990 και οι ανεμογεννήτριες αντικαταστάθηκαν από άλλες 5 με ισχύ 33 Κιλοβάτ η κάθε μία. Αυτές λειτουργούν σήμερα με σημαντικά προβλήματα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ανταλλακτικά και η αποδιδόμενη ισχύς τους δεν ξεπερνά τα 165 Κιλοβάτ.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη απογοήτευση για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στο νησί προήλθε από τη μεγαλύτερη σε ισχύ ανεμογεννήτρια των 500 Κιλοβάτ, η οποία εγκαταστάθηκε το 1994 και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες όταν μάλιστα κοντά της εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα 100 Κιλοβάτ. Για αρκετά χρόνια η ανεμογεννήτρια κατάφερνε να κλείνει τον ντιζελοσταθμό του νησιού και ο ηλεκτρισμός που χρειαζόταν εξασφαλιζόταν από αυτήν, όμως η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει.
Για πολλούς ειδικούς, ανάμεσά τους και την Ελληνική Επιστημονική 'Eνωση Αιολικής Ενέργειας, υπεύθυνη για την παρούσα κατάσταση του πάρκου είναι η ΔΕΗ και η πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη συνέχεια φαίνεται πως αποχώρησε, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τους ιδιώτες. Αποτέλεσμα, το 1994 να απελευθερωθεί η παραγωγή ενέργειας και σήμερα από τις 747 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται εγκατεστημένες σε όλη τη χώρα μόνο οι 130 ανήκουν στη ΔΕΗ, ενώ από την ονομαστική ισχύ των 661 μεγαβάτ που παράγονται, μόλις τα 40 αντιστοιχούν στη ΔΕΗ.
'Oμως, η "απελευθέρωση" των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του αιολικού πάρκου της Κύθνου. 'Eνα σημαντικό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζουν και άλλα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, είναι η έλλειψη ικανότητας μεταφοράς του ρεύματος. Τα υπάρχοντα ηλεκτρικά δίκτυα αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου